Menu
Wandelblog

Terugblik: de 10 mooiste wandelingen in Vlaanderen Vakantieland

In een niet zo ver verleden stond ik rond deze tijd van ’t jaar te popelen om, gepakt en gezakt, het vliegtuig naar Verweggistan te nemen. Vóór Corona betekende vrijheid voor mij ontsnappen naar een verafgelegen streek. Tijdens de lockdown vond ik die vrijheid onverwacht gewoon dicht bij huis en werd Vlaanderen Vakantieland zowaar mijn speeltuin. Elke dag een minireisje, stel je voor! Of ik nooit meer ver ga reizen? Toch wel. Maar nu nog even niet. Niet vooraleer Corona écht voorbij is. Ook dit jaar ga ik, net als vorig jaar, gewoon genieten van wat ons Belgenlandje te bieden heeft. Er zijn nog zoveel mooie hoekjes te ontdekken en te herontdekken! In deze post neem ik je mee naar de 10 mooiste wandelingen die ik het afgelopen half jaar maakte.

Scheldemeersen

8,8 km | Schelderode (Merelbeke)

Ik achtte het onwaarschijnlijk dat een stukje natuur zó dicht bij huis mij ooit in dezelfde mate zou overrompelen als ergens in de Vlaamse Ardennen. En toch is dat precies wat er gebeurde op deze wandeling! Starten doe je aan de Sint-Martinuskerk in Schelderode, vlakbij het 19de-eeuwse kasteeldomein dat deel uitmaakt van het beschermde dorpsgezicht. Amper 150 meter verder duik je via de Scheldewegel meteen de wijde ‘weide’ natuur van de Scheldemeersen in: een lappendeken van oude Scheldemeanders, natte weide- en hooilanden, grachten omzoomd door knotwilgen, met populieren afgeboorde landwegen … Absolute aanrader!

Ringmuswandeling wit

9 km | 6 km | Galmaarden

Een inspirerende wandeling in het Toscane van de Lage Landen, een landschap dat bijna een half millennium geleden ook Bruegel niet onberoerd liet. Veldwegels en holle weggetjes voeren je doorheen het glooiende Galmaardse natuurlandschap. Je wandelt langs heerlijke stukjes natuur die mijlenver weg lijken te zijn van de bewoonde wereld, de rust en stilte zo tastbaar, zelfs op de Heetveldemolensite langs de Mark vlakbij het centrum van Galmaarden. De heldere lucht, de kapellekes, de wilgenbomen en zeker ook de sterke, stoere Brabantse trekmeisjes van Urbanus: voor je het weet heb je je hart verloren aan deze prachtige streek!

Panorama wandelroute

15,6 km | Kwaremont (Kluisbergen)

De Panorama wandelroute in Kluisbergen heeft haar naam niet gestolen. Een waaier aan vergezichten maakt deze wandeling op het dak van Oost-Vlaanderen echt onvergetelijk. Je verkent er letterlijk hoogtes en laagtes, maar op figuurlijk vlak zijn er alleen maar hoogtepunten: de Paterberg, het Spijkerbos en talloze andere wondermooie natuurplekjes.
Op de Panorama wandelroute stap je langs holle wegen, onverharde paden, bijzondere bossen en kabbelende beekjes tussen de dorpjes Kwaremont en Zulzeke. Golvende panorama’s, beboste plateaus met steile flanken, markante insnijdingen door beken en de aanwezigheid van bronnen markeren het Zuid-Vlaamse Heuvelland. Grandioos!

Rooigemsebeek wandelroute

13,5 km | Mullem (Oudenaarde)

Dat ik de Rooigemsebeek wandelroute maar liefst drie keer op één week tijd afstapte, zegt genoeg. Het schilderachtige Mullem, Wannegem-Lede en Huise met hun houten molens en eindeloze, glooiende velden, maar ook gewoon de verharde voetwegen, de prachtige huizen: alle charmeerden ze mij zo ongelofelijk hard! En achteraf nagenieten op een terrasje in het uiterst gezellige valleidorpje Mullem, waar de tijd is blijven stilstaan … Zie ik je daar?

Molenbeekpad

9,6 km | Massemen (Wetteren)

Wie de Molenbeek op Wetters grondgebied in haar volle glorie wil aanschouwen, moet richting deelgemeente Massemen trekken. De beek voedt er sinds lang twee watermolens, de Maelbroekmolen en de Van Hauwermeirsmolen, waarvan de laatste zelfs nog actief is. Charmante knotwilgenrijen, drassige weiden, broekbosjes en pittoreske meanders: de Molenbeekvallei heeft het allemaal te bieden. En, eerlijk waar, je vindt er het mooiste plekje van Wetteren!

Zwalmvallei

14 km | Zwalm

Wandelen in de Zwalmstreek voelt een beetje aan als hiken op reis. In het dal van de Zwalmbeek (of kortweg ‘de Zwalm’), een zijrivier van de Schelde, ligt de Zwalmvallei. Op deze knooppuntenwandeling wandel je langs holle wegen, prachtige kouters, goed verstopte buurtpaden en de pittoreske oevers van de Zwalm en de Munkbosbeek. Op je route bevinden zich verder enkele kapellen, zoals de eerste kapel van de Ommegang. Via de oever van de Zwalm passeer je ook enkele authentieke watermolens. Het laatste stukje van de wandeling langs de Munkbeekbosvallei heeft bovendien nog een leuke verrassing in petto!

Kordaal wandelroute

6,5 km | Nokere (Kruisem)

Nokere, aan de rand van de Vlaamse Ardennen, tegen de grens met de provincie West-Vlaanderen. Een grensgebied, maar zeker geen randgeval! Meteen al van bij de start achter de Sint-Ursmaruskerk, wandel je te midden van de Nokerse akkers. Een betegeld pad slingert zich door het glooiende landschap, een nieuwsgierige koe vraagt zich luidop af wat je daar doet … Via rustieke paden wandel je over licht glooiende heuvels. Je daalt af in het korte, diepe dal (= ‘kordaal’) van het Kordaalbos. Een bosweg leidt je doorheen een echt voedselbos, geflankeerd door spectaculaire kastelen. Een prachtige wandeling in een landelijk kader met een adellijk kantje!

Raspaillebos

7,3 km | Grimminge (Geraardsbergen)

Het Raspaillebos, op de flanken van de Bosberg, combineert de steile hellingen van de Vlaamse Ardennen met de zachte glooiingen van het Pajottenland. De vele bospaden slingeren zich tussen dichte bossen of langs bredere, bloemrijke dreven. In de lente en zomer zorgt bloeiende daslook voor een olfactorische verwarring.
Ik maakte al kennis met menig mooi bos, maar het Raspaillebos krijgt een plaatsje in mijn persoonlijke top 3. Op deze korte wandeling maak je niet alleen kennis met het bijzondere, reliëfrijke boslandschap, maar ook met het omliggende netwerk van veldbosjes, oude meidoornhagen, struwelen, houtkanten, knotwilgen, holle wegen en, niet in het minst, prachtige vergezichten en hun grazende bewoners!

Herzele

4,2 km | 8,3 km | 10,2 km | Herzele

De streek rond Herzele behoort tot twee toeristische regio’s en dat is natuurlijk een troef. Smalle straten slingeren zich door glooiende kouters, holle voetwegen doorsnijden het heuvelland, mysterieuze trapjes lokken je naar boven … Keuze te over voor wie op zoek is naar een rustgevende wandeling! 
Voor een echte natuurwandeling die zonder enige twijfel het hele gezin zal bekoren, moet je in het Duivenbos zijn. Op de wandeling van 10,2 km wandel je door dit mooie natuurgebied, maar je ervaart het pas ten volle — inclusief knuppelpad en afdaling naar het dal —  op de korte lus van de Sint-Lievensroute (4,2 km). Wil je in de eerste plaats de sfeer opsnuiven van een gebied waar de tijd is blijven stilstaan, dan kies je best voor de langere lus van deze route (8,3 km). Wees gerust, welke keuze je ook maakt, wandelen in Herzele is vaniensteneind genieten, zoals ze ginder zeggen.

Omer Wattez wandelroute

10,2 km |7,4 km | Schorisse (Maarkedal)

Een ode aan de grondlegger van het toerisme in Zuid-Vlaanderen. Maak kennis met de Vlaamse Ardennen op hun best: golvende panorama’s, beboste plateaus met steile flanken, markante insnijdingen door beken, de aanwezigheid van bronnen en zoveel meer! Wandel via kronkelende veldwegels en holle wegen langs enkele van de mooiste hoekjes van de Vlaamse Ardennen zoals Bos Ter Rijst. Met zijn talrijke bronnen, kabbelende beekjes en etherische tapijt van blauwe boshyacinten in het voorjaar, is dit een niet te missen parel. Net als deze prachtige wandeling!


Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies, schade of letsel voortkomend uit of verbonden aan het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!